bahan-bahan :
1 ekor ayam - potong ikut saiz kesukaan
200ml santan / 1 biji kelapa parut (perah santannya)
1/2 biji hirisan bawang besar
1/2 inci halia - dihiris bulat
15-20 biji cili padi - ditumbuk (ikut kepedasan masing-masing)
2 biji kentang - dibelah 4
kunyit serbuk
asam keping
daun kunyit
1 batang serai - dititik
gula
garam
cara-caranya :
masukkan santan, bawang besar, cili padi dan serai dalam periuk
masakkan bahan tadi di atas dapur dengan api sederhana
masukkan kunyit serbuk ikut kepekatan warna kesukaan
biarkan mendidih seketika dan masukkan ayam dan biarkan seketika
kemudian masukkan kentang, asam keping, gula dan garam secukupnya
akhir sekali masukkan sedikit helaian daun kunyit
bila dah agak mesra dan kentang empuk, tutupkan api dapur
sedia untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment