bahan-bahan :
Lidah lembu - direbus sehingga empuk dan dihiris nipis
2 ulas bawang putih - diketuk
1 ulas bawang besar - di belah 6
1 sudu besar cili boh
1 sudu besar sos tiram*
1 sudu besar Nam Pla (sos ikan)*
1 sudu besar sos tomato*
(satukan bahan-bahan *)
hirisan cili merah dan capsicum hijau
garam & gula secukupnya
daun ketumbar sebagai hiasan
cara-cara membuatnya :
panaskan minyak, gorengkan hirisan lidah lembu hingga kekuningan (separuh masak) - ketepikan
tumis bawang putih, masukkan cili boh dan kacau sehingga cili garing
masukkan bahan-bahan * yang telah disatukan tadi
kacau seketika dan masukkan sedikit air
kacau semula sehingga sebati
kemudian masukkan hirisan lidah lembu semula, kacau
masukkan bawang besar, cili merah dan capsicum hijau, garam dan gula secukup rasa
kacau lagi hingga sebati dan bolehlah ditutupkan api
angkat dan taburkan dengan daun ketumbar
selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment