The Ads

Search This Blog

Wednesday, May 23, 2012

Fish Grill With Creamy Shitake

good morning uolls! suasana pagi hari ni agak menyegarkan, maybe i cukup tidur kot... oklah, another update from me yang dah lama menyepi.... i ada resepi baru yang mudah dan ringkas untuk uolls sama-sama mencuba. actually dah lama teringin nak buat fish grill ala-ala 'secret recipe' tu... tapi asyik takde masa je nak google resepi especially for the gravy... kebetulan my adik sayang iena hamdi nak buat chicken chop with balckpepper sauce untuk juadah berbuka puasa. i pun apalagi, minta dia share lah resepi macam mana nak buat gravy tu kan! dengan kebijaksanaan yang ada.......... bijak ke? hihihi.... i pun cubalah mengolah serba sedikit resepi tu... bukan apa nak bagi menyengat sikit! ecehhhh wahhhhhh! jom layannnnn



bahan-bahan :
dory fish fillet
paprika
shitake mushroom
green & yellow capsicum
carrot
japanese cucumber
potato fries
fresh milk
maggi blackpepper mix
olive oil

cara-cara :
panaskan sedikit olive oil dan tumiskan shitake dan capsicum yang telah dihiris. bila dah agak naik baunya, masukkan fresh milk dan 2 sudu besar maggi blackpepper mix (bergantung juga pada kepanasan kepedasan  yang dikehendaki). kacau perlahan dalam api yang sederhana sehingga kuah menjadi pekat. boleh juga dipekatkan kuahnya dengan sedikit tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit air. bila kuah dah memekat bolehlah ditutupkan api. kemudian lumurkan fish fillet dengan sedikit paprika dan garam. grill dengan menggunakan grill pan yang telah disapukan sedikit butter. setelah fish fillet masak bolehlah tuangkan kuah tadi keatasnya dan dihidangkan bersama carrot yang telah direbus, potongan japanese cucumber dan potato fries.


mudahkan! dan tersangatlah sedapnya.... selamat mencuba!


3 comments:

oshin-jamel said...

sedappppppnye kak iza.....sy dah la lapo nie....watkan la tuk sy kak :)

FARAH deeb said...

Alamak aiii cam kedai madelah! Theee... ngancam pulak nengok!
My latest Entry :)
Sayur untuk rajin solat! Ahaks!

Azhafizah[フィザ] said...

adeshh..terliur dah ni kak.bile lah nak rsa masakan kak iza ni kan..hihi

Risparmio

Copyright © 2011 Reserved to MeLuvAmirAmira
Design by Azhafizah.Com