The Ads

Search This Blog

Saturday, May 14, 2011

Asam Pedas Ikan Sembilang

salam uolls! n3 hari ni nak share resepi asam pedas gaya johor. tp resepi asam pedas ni resepi turun temurun dari nenek moyang i yg sebelah johor tau. mungkin bahan-bahannya agak sama tp cara memasaknya agak berbeza. dah lama juga tak masak ikan sembilang ni, ntah macam mana plak en. pai i mengidam nak makan ikan sembilang masak asam pedas... so dgn setianya dan menurut perintah, inilah........





Bahan-bahannya :
Seekor ikan sembilang - potong lebih kurang sebesar 6cm
1/2 cawan air asam jawa
Segenggam daun kesum
2 sudu cili boh
2 biji bawang merah - dihiris
2 biji bawang putih - dihiris
2cm halia - dihiris
Air secukupnya
Garam dan gula

Bahan yang dikisar :
8 biji cili merah
7 biji bawang merah
4 biji bawang putih
5cm kunyit hidup
3cm Belacan 

Cara membuatnya :
Panaskan minyak dlm periuk, tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia yang telah dihiris. Biarkan sehingga naik bau dan masukkan cili boh. Biarkan seketika sehingga garing. Kemudian masukkan pula bahan-bahan yg dikisar sehingga naik minyak. Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukupnya. Tambahkan air ikut keperluan masing-masing, kacau dan biarkan mendidih.
Masukkan ikan dan daun kesum, kacau perlahan dan biarkan mendidih. Kecilkan api dapur dan biarkan seketika sehingga terbit minyak. Agak ikan dah mesra alam dgn kuahnya, tutupkan api. Sedia dihidang.















No comments:

Risparmio

Copyright © 2011 Reserved to MeLuvAmirAmira
Design by Azhafizah.Com