Bahan-bahannya :
3 - 4 kepingan ikan tenggiri
1/2 cawan air asam jawa
Segenggam daun kesum
2 sudu cili boh
2 biji bawang merah - dihiris
1 biji bawang putih - dihiris
2cm halia - dihiris
2 biji terung bulat - dibelah 4
2 biji terung bulat - dibelah 4
Air secukupnya
Garam dan gula
Bahan yang dikisar :
7 biji cili merah
6 biji bawang merah
3 biji bawang putih
5cm kunyit hidup
3cm Belacan
Cara membuatnya :
Panaskan minyak dlm periuk, tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia yang telah dihiris. Biarkan sehingga naik bau dan masukkan cili boh. Biarkan seketika sehingga garing. Kemudian masukkan pula bahan-bahan yg dikisar sehingga naik minyak. Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukupnya. Tambahkan air ikut keperluan masing-masing, kacau dan biarkan mendidih. Masukkan terung terlebih dahulu, kemudian barulah masukkan ikan dan daun kesum, kacau perlahan dan biarkan mendidih. Kecilkan api dapur dan biarkan seketika sehingga terbit minyak. Bila ikan dah mesra dgn kuahnya, tutupkan api dan sedia untuk dihidang.
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment