bahan-bahan :
5 ekor ketam bunga (dipotong dua)
2 biji bawang putih
5 biji bawang merah
1/2 inci halia
2 - 3 sudu besar cili boh (bergantung kpd kepedasan memasing)
2 sudu besar sos tiram
1 biji telur
1 batang serai (dititik)
Air secukupnya
Garam
cara-caranya :
mula-mula panaskan minyak dalam kuali. tumiskan cili boh sehingga garing. kemudian masukkan bawang putih, bawang merah dan halia yang telah diblend/ditumbuk halus. kacau sehingga tumisan terbit minyak. masukkan sos tiram dan air secukupnya bergantung kepada banyaknya kuah yang dikehendaki. rasakan garam secukupnya. kemudian masukkan ketam dan serai. biarkan ketam masak dan sehingga mesra dengan kuahnya. akhir sekali pecahkan sebiji telur dan balik-balikkan ketam sehingga telur rata bersama kuahnya.
sedia untuk dihidang....
2 comments:
Salam kenal.../selamat hari raya...;d/sedap nyer lau dpt mum ketam...beshhhh...;d
salam kenal...
tima kasih singgah sini yer... selamat hari raya!
Post a Comment