setiap kali bulan puasa je, i dapat tender catering roti jala. cewahhh yo yo oo je! macamlah supply ke restoran sangat! hehehe....tak de la.... sebenarnya my hero 'chal' tu ahh yang suka sangat berbuka dgn roti jala. kalau beli kat bazar ramadhan tak tentu lagi sedapnya, lebih-lebih lagi kari ayam. air tangan sendiri jugak yang best, rasa lemak2 sikit, lembut je dan yang paling penting kebersihan dalam penyediaannya kann? nak kata roti jala i mabeles sangat pun i tak gerenti arrr terpulang pada tekak memasing....yang pastinya all my kids kalau dah mengadap roti jala mesti sampai licin lebih-lebih lagi si 'chal' tu!!! jom layan resepi roti jala method i.......
roti jala
bahan-bahan ( untuk 1 adunan) :
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan santan (i pakai santan kotak sri harmuni je)
1 biji telur ayam
2 1/4 cawan air (bergantung pada kualiti tepung)
sedikit serbuk kunyit (asli) atau pewarna kuning (moden)
garam secukupnya
cara-caranya :
masukkan kesemua bahan-bahan diatas kedalam bekas. kacau sehingga adunan sebati. kemudian masukkan kedalam blender dan blend sehingga adunan menjadi gebu. tuangkan adunan yang gebu tadi kedalam bekas dan bolehlah mula menjala ikan dengan acuan roti jala tu yer!
kari ayam
selamat mencuba!
5 comments:
perghhh!!!sedapppnye......!!!!terliursy..keke!
oshin : meh arr dtg umah, rasa roti jala ni!!!
Tima kacih kak iza. Nak cuba resepi yg ni plak.
mcm senang jer kan... nak try lah nnt hehhehe
ein : mehla cuba resepi kak iza plak. mmg lembut je....
alyna : ce try ce try! praktis menjala dr skrg...
Post a Comment