Hahhh masakkan hari ni adalah all time favourite my en. Pai.
Boleh dikatakan dalam seminggu tu mesti sekali ada lauk wajib ni.
Boleh dikatakan dalam seminggu tu mesti sekali ada lauk wajib ni.
Bahan-bahannya :
Seekor ayam (potong ikut suka)
1/2 cawan air asam jawa
Segenggam daun kesum
2 sudu cili boh
2 biji bawang merah - dihiris
2 biji bawang putih - dihiris
2cm halia - dihiris
Air secukupnya
Garam dan gula
Bahan yang dikisar :
8 biji cili merah
7 biji bawang merah
4 biji bawang putih
5cm kunyit hidup
3cm belacan
Cara membuatnya :
Cara membuatnya :
Panaskan minyak dlm periuk. tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia yang telah dihiris.
Biarkan sehingga naik bau dan masukkan cili boh. Biarkan seketika sehingga garing.
Kemudian masukkan pula bahan-bahan yg dikisar sehingga naik minyak.
Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukupnya. Masukkan ayam dan biarkan sedikit kecut.
Tambahkan air ikut keperluan masing-masing, kacau dan biarkan mendidih.
Masukkan daun kesum, kacau perlahan. Kecilkan api dapur dan biarkan seketika sehingga terbit minyak.
Agak-agak ayam dah mesra alam dgn kuahnya, tutupkan api. Sedia dihidang.
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment